Tort cu blat de ciocolată neagră şi mousse de zmeură

După cum aţi observat, nu m-am îndeletnicit de-a lungul timpului cu prepararea de torturi sau mai corect spus cu prezentarea lor în spaţiul virtual preferat. Da, acestea sunt prezente în viaţa mea la evenimentele speciale care merită marcate cu un dulce deosebit, dar, de cele mai multe ori, după ore de muncă, uneori zile de pregătiri, acestea se epuizează repede de pe platou şi nu mai apucă lumina aparatului foto. Şi nu neg că în restul timpului încerc să mă ţin cât mai departe cu putinţă de astfel de bunătăţi, deoarece tentaţia e mare când vine vorba de dulciuri şi voinţa … ştiţi şi voi cum stă treaba.

Cum de ocazii speciale nu duc lipsă, aşa am ajuns să fac şi tortuleţul ăsta. Am folosit o combinaţie de gusturi şi arome. Am pornit în gând cu blatul Olguţei, un blat delicios cu ciocolată neagră şi bere neagră, aceasta din urmă menită a potenţa gustul intens de ciocolată dark. Am gustat din bunătatea asta în decembrie, în varianta lui cu bacon, (o combinaţie excepţională, care merită încercată de cei cărora le place să experimenteze gusturi noi) şi mi-a rămas gândul la el de atunci. Acum i-a venit rândul. Am ales în schimb o combinaţie de sezon cu o cremă aerată de zmeură, pentru că … zmeură şi pentru că e bun de te lingi pe degete. Ah da, şi pentru că nu are un gust de dulce pronunţat, ci exact cât trebuie, cât să poţi simţi toate aromele în voie, fără ca zahărul în exces să îţi irite gâtul.

Trebuie să menţionez că abia am găsit un unghi din care să-i fac o poză “micuţului”, deoarece după cum era de aşteptat pentru pozat nu mi-a mai rămas decât o bucăţică. Iar dacă că mă întrebaţi ce e chestia aia dubioasă de deasupra, căci a frişcă nu arată, vă pot spune cu cea mai mare sinceritate că este vorba de un mousse cu mascarpone şi o idee de ciocolată neagră (pentru că aşa se întâmplă când nu verifici lista de cumpărături de două ori şi te bazezi pe “lasă că ştiu eu că mai am nu-ştiu-ce-ingredient-prin-frigider/cămară”). În ceea ce priveşte coacăzele, au fost un element de ultim moment care, culmea, s-a potrivit perfect cu restul.

tort-2

 

 

Please follow and like us:
Print Recipe
Tort cu blat de ciocolată neagră şi mousse de zmeură
Course Desert
Prep Time 20 minute
Cook Time 35-40 minute
Servings
porţii
Ingredients
Blat
Mousse de zmeură
Mousse cu mascarpone
Course Desert
Prep Time 20 minute
Cook Time 35-40 minute
Servings
porţii
Ingredients
Blat
Mousse de zmeură
Mousse cu mascarpone
Instructions
 1. Blatul se prepară relativ repede dacă aveţi la îndemână toate ingredientele cântărite şi măsurate. Se începe prin preîncălzirea cuptorului la 180 grade Celsius. Pregătiţi şi forma/formele de tort. Eu am folosit o singură formă de silicon, însă dacă aveţi forme cu fund detaşabil, puteţi să urmaţi reţeta originală şi veţi obţine astfel 2 blaturi mai mici, dar mai înalte.
 2. Se pune berea pe foc. Odată ce s-a încălzit, se opreşte focul şi se pune ciocolata neagră. Se amestecă până la topirea acesteia. Se lasă la răcit pe aragaz.
 3. Între timp, amestecaţi ingredientele uscate, făină, zahăr, praf de copt, bicarbonat, sare şi cacao, într-un bol încăpător (deoarece aici se va obţine mixul final). În alt bol amestecaţi cele două ouă cu uleiul, vanilia şi laptele bătut.
 4. Ciocolata topită în bere se toarnă peste ingredientele lichide, se amestecă puţin, apoi se încorporează în cele uscate. Se amestecă rapid fără a insista prea mult, apoi se pune totul în forma de tort şi se lasă la copt preţ de 35-40 minute sau până se trece testul scobitorii.
 5. Va rezulta un blat ciocolatos, umed, deci nu va fi nevoie de însiropare şi foarte înalt. Eu l-am tăiat pe al meu în 3. Voi procedaţi după plac.
Mousse de zmeură
 1. Se bat 100 ml de smântână pentru frişcă şi se pune la rece.
 2. Restul de 150 ml se încălzeşte pe foc mic, se opreşte focul şi se amestecă cicolata albă până se topeşte.
 3. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece pentru 5-10 minute. După acest timp se poate dizolva uşor pe foc în baie de aburi pentru câteva secunde. Evităm astfel formarea eventualelor cocoloaşe.
 4. Gelatina se amestecă cu ciocolata topită, apoi cu frişca bătută.
 5. Zmeura de pasează la robot şi se strecoară apoi sâmburii printr-o sită sau tifon. Piureul obţinut se adaugă în amestecul final. Eu am dat totul la rece pentru câteva minute pentru a putea orna tortul cu poşul.
Mousse de mascaropone
 1. Am procedat ca la mousse-ul de zmeură, doar că nu am mai folosit ciocolată albă, ci puţină ciocolată neagră, iar frişca bătută am înlocuit-o cu 250 g de mascarpone. Am ornat tortul pe deasupra pentru a crea iluzia unui decor cu frişcă şi am dat totul la rece pentru câteva ore (sau peste noapte, dacă nu vă presează timpul).
 2. Poftă bună!
Share this Recipe

Related posts

Leave a Comment