Pavlova aquafaba
Tort de bezea fără ouă
Ingredients
Instructions
  1. Pregătiţi ingredientele şi preîncălziţi cuptorul la 100 grade Celsius.
  2. Începeţi prin a amesteca 200 ml de aquafaba de la frigider cu un praf de sare. Porniţi mixerul la o viteză mică şi creşteţi treptat viteza. Bateţi bine albuşul până când formează o bezea lucioasă şi rezistentă. Aproximativ 7 minute. (am mixer de mână, nu stand mixer) Ca paranteză, de data aceasta am procedat puţin diferit şi am folosit o aquafaba pe care cu o seară înainte am scăzut-o prin fierbere. Am avut 300 ml după ce am scurs-o din conserva de năut şi prin fierbere la foc mic, am redus-o la 200 ml. Folosiţi aquafaba ţinută la rece. Se comportă mult mai bine.
  3. După ce s-a format bezeaua, adăugaţi 1 linguriţă de oţet de vin şi amestecaţi în continuare cu mixerul.
  4. Puteţi începe să puneţi pe rând cele 4 linguri de zahăr pudră, amestecând după fiecare, şi esenţa de vanilie.
  5. La final, după circa 15 minute de bătut albuşul vegetal, puneţi o lingură de amidon de porumb. Amestecaţi.
  6. Aşezaţi compoziţia în tava tapetată cu foaie de copt sau de silicon cu ajutorul unui poş cu dui sau, dacă doriţi un aspect mai rustic, cum am procedat eu, puteţi folosi o lingură. Important este ca marginile să fie puţin mai ridicate decât centrul în care ulterior coacerii se vor pune frişca şi fructele. Din cantitatea dată am obţinut 2 Pavlova drăgălaşe.
  7. Daţi tava la cuptorul încins pentru aproximativ 2 ore (sau 1h15 – 1h30 în funcţie de cuptor, al meu este electric). Verificaţi prin uşa cuptorului ca bezeaua să nu se ardă sau, în cel mai nefericit caz, să nu se lase.
  8. Când este gata, opriţi cutorul şi lăsaţi Pavlova să se răcească în cuptor. Odată răcită, verificaţi dacă prin ciocănire uşoară are aspectul unei bezele obişnuite: sună a gol, este albă etc. Dacă nu s-a copt încă (se lasă uşor la atingerea cu degetul, în loc să se spargă la o apăsare mai insistentă), o mai puteţi băga la cuptor pentru câteva minute.
  9. Decoraţi cu frişcă şi fructe la alegere. Eu am ales fructe de pădure deoarece contrastează tare frumos cu albul bezelei. De asemenea, dacă doriţi o variantă exclusiv vegană, puteţi opta pentru o frişcă obţinută din lapte de cocos (un articol pe tema asta va apărea în curând pe blog) sau frişcă de caju (dacă aveţi un robot suficient de puternic).
  10. Ah da, şi serviţi fără teamă. Este delicios!!!
Please follow and like us: