Pavlova aquafaba

A trecut ceva vreme de când nu am mai publicat o reţetă aquafaba. Am început timid cu 3 tăvi de bezele vegetale, din care 2 au urmat calea coşului de gunoi. Aşa se întâmplă când experimentezi. Dar asta nu m-a oprit din a mai încerca noi şi noi experimente cu ingredientul acesta minune. Deşi nu am mai postat pe blog despre asta, în bucătăria mea se păstrează sucul rămas de la conservele de năut. Chiar zilele trecute o cititoare îmi adresa întrebări legate de bezelele acestea, aşa că mi-am adus aminte că aveam în plan ceva special pentru Valentines Day. O Pavlova aquafaba cu fructe de pădure.

Pentru cei care nu aţi citit primul articol dedicat acestui subiect, pe scurt, aquafaba (din latină, aqua – apă, faba – boabă) reprezintă lichidul care rămâne de la fierberea năutului sau din conservele de năut, pe care de obicei îl aruncăm.

Diferenţe şi asemănări

 • în timp ce albuşul formează o spumă frumoasă care după un timp se usucă şi tinde să se lase, aquafaba formează o spumă cu o durată de viaţă mai mare (chiar ore)
 • spre deosebire de albuşul de ou care îşi schimbă starea odată procesat termic, aquafaba poate fi fiartă, încălzită şi răcită de mai multe ori fără să-i fie afectate proprietăţile
 • aquafaba are doar o zecime din proteinele pe care le conţine un albuş de ou
 • pentru a substitui un albuş de ou se folosesc 30 ml de aquafaba, iar pentru a înlocui un ou întreg, 45 ml
 • mulţumită acestor proprietăţi, aquafaba a fost folosită pentru prepararea de bezele, macarons, îngheţată, nougat etc.

În ceea ce priveşte Pavlova, tortul de bezea, pasiunile sunt mai vechi. Ca idee, desertul ăsta, uşor ca un fulg şi dulce ca o zi de vară, a fost inventat în Noua Zeelandă sau/şi Australia (nu e foarte clar unde) la începutul secolului XX în onoarea balerinei Anna Pavlova (cred că de aici faptul că este o bezea uşoară ca dansul plutitor al unei balerine). Se prepară în mod tradiţional din albuş de ou, bătut spumă timp de 15 minute şi se decorează cu frişcă şi fructe.

Numai gândul la bezeaua crocantă la exterior şi miezul lipicios, la fructele care echilibrează gustul dulce m-a făcut să trec la treabă mai repede decât îmi propusesem. Şi bine am făcut. Martori îmi sunt colegii care au gustat preparatul final şi nu, nu le-a mai crescut o mână în plus.

Mai departe găsiţi ingredientele şi modalitatea de preparare. Eu vă spun doar că trebuie să încercaţi măcar o dată o bezea aquafaba. După, s-ar putea să nu vă mai opriţi. 🙂

Sub sloganul bezele şi năut, să-i dăm drumul cu prepararea!

 

 

Please follow and like us:
Print Recipe
Pavlova aquafaba
Tort de bezea fără ouă
Course Desert
Cuisine International
Servings
Ingredients
Course Desert
Cuisine International
Servings
Ingredients
Instructions
 1. Pregătiţi ingredientele şi preîncălziţi cuptorul la 100 grade Celsius.
 2. Începeţi prin a amesteca 200 ml de aquafaba de la frigider cu un praf de sare. Porniţi mixerul la o viteză mică şi creşteţi treptat viteza. Bateţi bine albuşul până când formează o bezea lucioasă şi rezistentă. Aproximativ 7 minute. (am mixer de mână, nu stand mixer) Ca paranteză, de data aceasta am procedat puţin diferit şi am folosit o aquafaba pe care cu o seară înainte am scăzut-o prin fierbere. Am avut 300 ml după ce am scurs-o din conserva de năut şi prin fierbere la foc mic, am redus-o la 200 ml. Folosiţi aquafaba ţinută la rece. Se comportă mult mai bine.
 3. După ce s-a format bezeaua, adăugaţi 1 linguriţă de oţet de vin şi amestecaţi în continuare cu mixerul.
 4. Puteţi începe să puneţi pe rând cele 4 linguri de zahăr pudră, amestecând după fiecare, şi esenţa de vanilie.
 5. La final, după circa 15 minute de bătut albuşul vegetal, puneţi o lingură de amidon de porumb. Amestecaţi.
 6. Aşezaţi compoziţia în tava tapetată cu foaie de copt sau de silicon cu ajutorul unui poş cu dui sau, dacă doriţi un aspect mai rustic, cum am procedat eu, puteţi folosi o lingură. Important este ca marginile să fie puţin mai ridicate decât centrul în care ulterior coacerii se vor pune frişca şi fructele. Din cantitatea dată am obţinut 2 Pavlova drăgălaşe.
 7. Daţi tava la cuptorul încins pentru aproximativ 2 ore (sau 1h15 - 1h30 în funcţie de cuptor, al meu este electric). Verificaţi prin uşa cuptorului ca bezeaua să nu se ardă sau, în cel mai nefericit caz, să nu se lase.
 8. Când este gata, opriţi cutorul şi lăsaţi Pavlova să se răcească în cuptor. Odată răcită, verificaţi dacă prin ciocănire uşoară are aspectul unei bezele obişnuite: sună a gol, este albă etc. Dacă nu s-a copt încă (se lasă uşor la atingerea cu degetul, în loc să se spargă la o apăsare mai insistentă), o mai puteţi băga la cuptor pentru câteva minute.
 9. Decoraţi cu frişcă şi fructe la alegere. Eu am ales fructe de pădure deoarece contrastează tare frumos cu albul bezelei. De asemenea, dacă doriţi o variantă exclusiv vegană, puteţi opta pentru o frişcă obţinută din lapte de cocos (un articol pe tema asta va apărea în curând pe blog) sau frişcă de caju (dacă aveţi un robot suficient de puternic).
 10. Ah da, şi serviţi fără teamă. Este delicios!!!
Share this Recipe

Related posts

Leave a Comment