Borş de sfeclă roşie

A fost frig zilele astea şi, deşi cu greu l-am îndurat, am refuzat să mă plâng din pricina lui gândindu-mă că e totuşi iarnă şi e normal să fie aşa. Că toate sunt orânduite cu un rost, că frigul şi zăpada au rolul lor pe lume şi că dacă îmi e frig, pot să mai pun o haină groasă pe mine şi să beau un ceai cald, decât să mă lamentez. Da, nu îmi place atât de tare iarna din pricina frigului, însă are farmecul ei. Şi sunt lucruri pe care le poţi face doar iarna. Şi aşa cum fiecare anotimp îşi are roadele lui, aşa şi iarna: ne aşterne oferta ei de lucruri de făcut şi încercat. Da, ştiu, trebuie să dau zăpada, dar poţi pune şi de o bulgăreală sau poţi face un om de zăpadă. Şi ce curat arată totul proaspăt nins, când aerul e rece şi proaspăt. Ce frumoase sunt serile când afară ninge şi odată ajuns acasă, te răsfeţi cu un ceai aromat sau o ciocolată caldă, când îţi înveleşti picioarele în şosete pufoase şi pături călduroase şi citeşti cărţi după cărţi, savurezi filme sau amintiri cu cei dragi sau ai în sfârşit timp pentru a pune la cale concediul pe anul ce tocmai a început. Şi jazz-ul, da, jazz-ul. Cred că nu ascult mai mult jazz ca iarna. E un bun răgaz iarna. Şi dacă pui aici şi faptul că fiecare anotimp are bucatele lui, deloc întâmplătoare, parcă îţi mai vine inima la loc.

Nu ştiu dacă aţi observat, dar iarna, din pricina temperaturilor scăzute, pofta de mâncare parcă este mai mare, mai intensă. Alimentele care se conservă uşor precum leguminoasele şi rădăcinoasele contribuie la necesarul energetic de zi cu zi. Apoi, preparatele bogate în proteine animală sau vegetală vin în completarea lor. Norocul este că deşi sunt mai greu de procurat, alimentele verzi sunt totuşi prezente pe mesele noastre graţie magazinelor, exportului şi evoluţiei  agriculturii. Apoi, cu organismul ceva mai slăbit după iarna grea şi lipsa de lumină, ne întâmpină primăvara cu oferta ei de salate bogate în minerale, ce au rolul de a ne pune pe picioare organismul firav. Vara şi ea ne potoleşte setea cu bogăţia de fructe şi legume.

Din toate astea, iarna nu mă pot sătura de borşul de sfeclă. Şi nu mă pot lăuda că sunt vreun fan înfocat al sfeclei. Chiar deloc, spre ruşinea mea. Dar are borşul ăsta aşa un ceva al lui special în doar un bol de supă, încât nu te mai poţi opri. Şi merge aşa de bine pe vreme rece, de parcă o completează perfect. Gustul acru şi bogat care îţi încălzeşte sufletul.

Reţete sunt multe, variante nenumărate, de borş rusesc, ucrainean sau polonez. Nu ştiu care este mai bun. Şi nici kvas nu am pregătit pentru el. Uneori călesc puţin legumele în ulei, însă de cele mai multe ori doar le fierb. Alteori îl acresc cu zeama de la o lămâie bine stoarsă de vlagă, dar am ajuns la concluzia că tot cu oţet de mere gustul mi se pare mai bun. Merge şi cu stock de pui, vită sau legume, dar nici cu aqua chiara nu îmi e ruşine. Ce-i drept, odată ce ai gustat din el, parcă l-ai tot repeta.

Cum îl fac eu de cele mai multe ori, vedeţi mai departe.

 

Please follow and like us:
Print Recipe
Borş de sfeclă roşie
Course Main Dish
Cuisine International
Prep Time 30 minute
Cook Time 30 minute
Servings
porţii
Ingredients
Course Main Dish
Cuisine International
Prep Time 30 minute
Cook Time 30 minute
Servings
porţii
Ingredients
Instructions
  1. Curăţaţi şi spălaţi legumele.
  2. Tăiaţi-le mărunt.
  3. Dacă doriţi puteţi adăuga şi alte legume. De exemplu, înlocuiţi cartofii cu fasole.
  4. Puneţi apa la fiert cu puţină sare. Când dă în clocot, adăugaţi legumele şi lăsaţi să fiarbă la foc mediu pentru încă 20 - 30 de minute.
  5. Odată ce legumele au fiert, adăugaţi oţetul (sau zeama de lămâie), verificaţi de sare şi opriţi focul. Serviţi simplu sau cu smântână. Poftă buna!
Share this Recipe

Related posts

Leave a Comment