Supă de linte

Între două postări despre cum a fost în Maroc, cum mi s-a făcut dor de concediu şi poftă de mâncarea de acolo, am zis să vă recomand o supă de linte, gustoasă şi condimentată. Trebuie să ştiţi că supa marocană, cu numele ăsta (sau harira), este o chestie bună şi uşoară care se serveşte doar seara la restaurante. În plus, este şi foarte ieftină, undeva la 2 lei porţia convertind în banii noştri. Are ca ingrediente şi orez sau paste. A nu se confunda cu supa de linte, deoarece harira mai conţine pe lângă linte şi carne, pe când cea de linte poate fi considerată de post sau vegetariană.

Dar cum sunt mare fan linte, bineînţeles că supa asta, mai deasă sau mai lungă se întâmplă destul de des prin ograda mea. Deşi am mai preparat supă de linte, de data asta am avut ca sursă de inspiraţie reţeta Jamilei, dorind să readuc în bucătărie măcar o parte din aromele marocane.

Fără să ne lungim cu vorba, iată ce am folosit ca ingrediente:

300 g linte (înmuiată în apă peste noapte)

ulei de măsline

2 cepe medii

4 căţei de usturoi

condimente (1 linguriţă de coriandru boabe, 1 linguriţă de turmeric, 1 linguriţă de chimion, 1 linguriţă de boia dulce, 1 linguriţă de sare)

1 cutie de roşii cuburi (sau 4 roşii proaspete tăiate cuburi)

1 legătură de pătrunjel

Preparare:

Încep prin a menţiona că nu am măcinat chimionul şi boabele de corinadru, deoarece le-am trecut după fierbere oricum prin lamelele blenderului, ceea ce mi-a uşurat cumva munca. Dacă le aveţi deja măcinate, cu atât mai bine. De asemenea, ajustaţi cantitatea de apă în funcţie de cât de apoasă doriţă să fie consistenţa supei. Mie mi-a ieşit ceva mai densă şi, recunosc, îmi şi place în varianta asta.

  1. Curăţaţi şi tăiaţi julien ceapa.
  2. După ce aţi lăcrimat la pasul 1, demachiaţi-vă, apoi curăţaţi şi zdrobiţi cu lama cuţitului căţeii de usturoi (nu latră, nu muşcă). Nu e nevoie de zdrobitorul de usturoi, deoarece mai târziu intră în scenă blenderul.
  3. În uleiul încins căliţi ceapa pentru 5-10 minute, cât să se înmoaie.
  4. Adăugaţi usturoiul şi condimentele şi amestecaţi puţin cât să îşi elibereze aroma (aproximativ 1 minut).
  5. Puneţi roşiile şi lăsaţi puţin să ajungă la punctul de fierbere, apoi presăraţi şi pătrunjelul tocat.
  6. Acum puneţi lintea şi aproximativ 1,5 – 2 l de apă. Este bine să aveţi alături apă caldă pentru a adăuga în supă dacă aceasta scade prea mult. Lăsaţi la fiert pentru aproximativ 1 oră, timp în care mai verificaţi nivelul lichidelor de care pomeneam.
  7. După ce toate au fiert, opriţi focul şi lăsaţi puţin să se mai răcească. De ce? Blender plus lichid fierbinte egal posibil dezastru, aşa că mai bine evitaţi. Omogenizaţi compoziţia cu ajutorul unui blender.
  8. Serviţi cu puţin ulei de măsline şi boia sau chimion măcinat deasupra.

Cu drag şi aromă de condimente,

Ela

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment