Flaugnarde cu căpşune

Din categoria ce-am avut şi ce-am pierdut, vă prezint reţea de azi. De ce categoria asta vă întrebaţi? Deoarece de la momentul preparării ei şi până acum au cam dispărut căpşunele de pe piaţă, multe dintre ele topindu-se în cazanele de dulceaţă ale gospodăriilor bucureştene. Ce să mai lungim vorba, le-a cam trecut sezonul. Dar dacă mai găsiţi …:) Nu puteam să trec mai departe dacă nu vă spuneam musai cum a fost cu tarta asta clătitoasă. Vestea bună e că acum e sezon de cireşe şi dacă înlocuiţi căpşunele cu cireşe, obţineţi un clafoutis delicios. Cum aşa? Ideea e că doar aluatul ăsta cu cireşe se poate numi clafoutis. Dacă puneţi alte fructe, vezi căpşune dulci şi bune, denumirea nu este corectă, aşa că francezii cărora le datorăm reţeta au decis să se numească flaugnarde.

Ingrediente:

căpşune aproximativ 300 g

3 ouă

200 ml frişcă lichidă

75 g făină de migdale

1 linguriţă esenţă de vanilie

zahăr pudră 100g (şi încă puţin pentru pudrat)

puţin unt

1 praf de sare

Preparare:

Căpşunele se spală, se curăţă de codiţe şi se taie jumătăţi. Se amestecă separat ingredientele umede (ouă, smântână şi esenţa de vanilie – se bat bine) şi cele uscate (făina de migdale, zahăr pudră, sare). Se mixează cele 2 compoziţii cu un tel şi se toarnă în forma de tartă unsă cu unt şi pudrată cu zahăr. Se pun căpşunele (sau fructele la alegere) date prin făină sau zahăr pudră ca să nu ajungă pe fundul vasului fiind mai grele.

Sfat: Dacă doriţi, puteţi opta pentru o compoziţie de 50 g făină de migdale cu 15 g făină albă pentru un aluat mai pufos. Cu făină de migdale va ieşi mai închis la culoare şi mai lipicios, acestea fiind mai grele decât făina de grâu.

Daţi la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 30 de minute. Serviţi prăjitura caldă sau rece, pudrată cu zahăr şi cu o cupă de îngheţată alături.

Poftă de fructe şi prăjituri!

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment