Tort cu migdale, mascarpone, miere şi cafea

De când tot plănuiam să vă povestesc despre tortul ăsta, s-a scurs atât de mult timp şi tot atâtea tentative de a scrie două vorbe la tastatură în linişte şi pace. Însă, cum azi este zi de sărbătoare – cu această ocazie le urez La mulţi ani! tuturor acelora care poartă numele sfinţilor Petru şi Pavel – am să profit de ocazie să vă spun cum puteţi să vă întâmpinaţi musafirii cu un tort bun bun. Dacă iniţial pornisem în minte cu creme aerate cu fructe, pe parcurs, tot răsfoind Pinterest (sursa mea de inspiraţie online), am ajuns la concluzia că aromele mai pământeşti de miere şi cafea se potrivesc mai bine cu blatul Joconde pe care îl aveam deja pregătit. Despre blatul ăsta v-am mai povestit şi anul trecut aici. Dar să nu pierdem timpul şi să trecem la treabă.

Aveţi nevoie de (în ordinea intrării în scenă ta tam):

  • pentru blat Joconde:

285 g de unt 82% grăsime

285 g de zahăr

10 ouă

200 g făină de migdale

85 g de făină

1 linguriţă extract de vanilie

1 praf de sare

  • pentru crema cu miere:

1 cutie de mascarpone 250 g

1 plic de gelatină

2 linguri de miere

1 cutie de frişcă lichidă (din lapte de vacă, nu folosesc vegetală)

  • pentru crema cu cafea:

1 cutie de mascarpone

1 plic de gelatină

1 ceaşcă expresso (sau o cafea tare la ibric 50-70 ml)

1-2 linguri de zahăr pudră (eu pun destul de puţin, nu îmi place prea dulce)

1 cutie de frişcă lichidă

  • pentru ornat:

200 g ciocolată amăruie

frişcă lichidă sau unt pentru ganache

Modalitate de preparare:

Blatul îl puteţi pregăti şi cu o zi/seară înainte, astfel vă mai degrevaţi din munca necesară asamblării.

Am încins cuptorul la 180 g Celsius şi am pregătit 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt. Am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am amestecat cu mixerul 285 g de unt la temperatura camerei cu 140 g de zahăr. Apoi am adăugat unul câte unul cele 10 gălbenuşuri şi esenţa de vanilie şi am mixat totul până la obţinerea unei creme deschise la culoare. Separat, am bătut bine albuşurile cu un praf de sare şi 145 g de zahăr.

Sfat: Spălaţi întotdeauna ouăle cu apă caldă şi săpun înainte de a separa gălbenuşurile de albuşuri. Dacă din greşeală pică o cojiţă de ou în vas, puteţi acum să o luaţi în siguranţă cu o coajă de ou deja spartă. În plus, pentru mai multă siguranţă, spargeţi fiecare ou într-un bol mai mic şi abia apoi turnaţi conţinutul în vasul mixerului. Puteţi evita astfel situaţiile neplăcute când, după ce aţi separat cu grijă 9 ouă, al zecelea să fie stricat şi să fiţi nevoiţi să aruncaţi tot ce aţi muncit anterior. Nu e de glumit cu ouăle şi e bine să fiţi precauţi. De asemenea, nu vă limitaţi la cumpărarea strictă a ingredientelor din listă. Este bine să aveţi de back-up ouă în plus, frişcă (se poate tăia de la căldură) etc.

Ingredientele uscate, făina şi făina de migdale, se încorporează în amestecul de gălbenuşuri şi se omogenizează uşor. Un sfert din compoziţia de albuşuri se amestecă cu crema rezultată, apoi se adaugă şi restul şi se încorporează cu grijă. Am împărţit compoziţia în mod egal în cele 2 tăvi şi am dat tăvile la cuptor pe programul cu aer cald timp de 12 – 15 minute. La jumătatea timpului de coacere se schimbă tăvile între ele pentru o coacere uniformă. Am lăsat blaturile la răcit până a doua zi.

Cele două creme aerate se prepară rapid astfel.

Crema cu miere

Se pune gelatina la înmuiat în apă rece. Se bate frişca şi se dă la frigider. Se amestecă mascarpone cu mierea şi se mixează puţin. Se încorporează frişca şi gelatina puţin încălzită la baie de aburi. Se amestecă bine şi se dă puţin la frigider pînă capătă o consistenţă mai solidă. Între timp, decupaţi 3 blaturi de mărimea şi forma dorite. Puneţi primul blat în forma de tort cu fund detaşabil şi prima cremă. Bateţi forma de blatul de lucru de 2, 3 ori pentru a împrăştia uniform, crema, o nivelaţi cu spatulă, puneţi deasupra blatul 2 şi daţi la frigider.

Crema de cafea

Faceţi o ceaşcă de cafea tare şi o lăsaţi la răcit. Puneţi gelatina la hidratat în apă rece. Bateţi frişca şi daţi bolul la frigider. Amestecaţi mascarpone cu zahăr pudră după gust, puţină esenţă de vanilie. Apoi amestecaţi cafeaua cu gelatina topită la aburi şi încorporaţi toate îngredientele. Daţi puţin la frigider să capete consistenţă, apoi repetaţi paşii anteriori pentru montarea cremei. Sigilaţi cu ultimul blat de migdale. Daţi la frigider pentru câteva ore,  nu înainte de a pregăti şi un ganache de ciocolată pe care să-l turnaţi deasupra (eu am optat iniţial pentru un alt topping şi în ultima clipă am reparat greşeală cu ciocolată topită, nu ganache, doar că asta e varianta casantă şi nu o recomand). Decoraţi după gust sau posibilităţi. Mie nu mi-a ieşit ce mi-am pus în minte, aşa că am recurs la o soluţie rapidă cu beţe de ciocolată albă şi cappuccino.

Vă doresc să aveţi o zi minunată şi să petreceţi frumos alături de cei dragi!

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment