Tartă cu crème pâtissière şi aluat opărit

Am pregătit tarta asta însorită pentru Florii, zi de aniversări în familie. De ce este specială? Pentru coaja de tartă care m-a intrigat încă din prima clipă când am citit despre ea la David Lebovitz şi pe care am tot repetat-o de atunci, doar că nu am apucat să vă povestesc despre ea. În mod normal, pentru o coajă de tartă cu unt de tip pâte brisée folosesc unt rece, apă, făină, puţină sare şi, în funcţie de destinaţie, puţin zahăr. Doar că de data asta chiar am vrut să văd ce anume se întâmplă dacă în locul untului rece pun unt topit la cuptor, peste care apoi adaug făina. Rezultatul este peste aşteptări, iar crusta va avea un gust delicios de biscuite. Am mai încercat aluatul pentru o tartă frangipane cu piersici, o alta cu umplută de ganache de ciocolată şi alte câteva variante la fel de delicioase. De data aceasta mi-am propus ceva simplu şi uşor, o umplutură clasică de crème pâtissière, făcută de la zero, deloc pretenţioasă, însă foarte gustoasă.

Ingrediente

Pentru coaja de tartă

160 g făină

85 g de unt

1 lingură de ulei de floarea soarelui

3 linguri de apă

1 lingură de zahăr

1 praf de sare

Pentru crème pâtissière

3 gălbenuşuri

300 ml lapte

100 g de zahăr

1 baton de vanilie

1 lingură rasă de făină

1 linguriţă rasă de amidon de porumb

1 praf de sare

fructe la alegere pentru ornat (eu am avut struguri fără sâmburi)

Modalitate de preparare

Începem cu aluatul pentru coaja tartei.

 1. Preîncălzim cuptorul la 210 grade Celsius.
 2. Într-un vas termorezistent punem toate ingredientele, minus făina.
 3. Dăm la cuptor pentru aproximativ 15 minute sau ca să fiţi siguri că untul nu se arde, până când aceasta se topeşte şi capătă o frumoasă nuanţă aurie.
 4. Se scoate vasul cu mare grijă din cuptor deoarece untul tinde se învolbureze şi să sfârâie mai ceva ca o mare agitată pe timp de furtună (eu am folosit un vas de jenna) şi se toarnă făina. Se amestecă rapid cu o spatulă până la omogenizarea ingredientelor. Folosiţi tot timpul asta mănuşi de bucătărie deoarece vasul este fierbinte.
 5. Transferaţi aluatul în tava de tartă şi după ce s-a mai răcit puţin, cât să fie uşor de manevrat, îl modelaţi uniform cu mâna. Eu am formă micuţă de tartă, cred că la vreo 18 cm diametru, dar la cantitatea asta puteţi folosi şi un 23 cm.
 6. După ce am înţepat aluatul cu o fruculiţă, am dat tarta la copt, nu în orb pentru 15 minute, ci 30 minute la 180 grade Celsius, sau până se coace, deoarece am folosit o compoziţie rece.

Pentru crema de patiserie, urmaţi paşii:

 1. Puneţi într-o cratiţă cu fund gros laptele şi semniţele de la o păstaie de vanilie. Puteţi pune la fiert şi păstaia pe foc mediu pentru câteva minute, cu atenţie să nu se ardă. Opriţi focul şi acoperiţi vasul până terminaţi pasul următor.
 2. Amestecaţi spumă gălbenuşurile cu zahărul. Adăugaţi făina, amidonul şi un praf de sare.
 3. Scoateţi păstaia de vanilie din lapte şi turnaţi puţin în amestecul de gălbenuşuri. Omogenizaţi şi continuaţi să turnaţi laptele câte puţin până la final.
 4. Turnaţi această compoziţie din nou în vasul cu fund gros şi puneţi pe foc mediu pentru câteva minute. Amestecaţi continuu cu un tel până când compoziţia se îngroaşă, cu grijă să nu formeze cocoloaşe.
 5. Luaţi de pe foc şi turnaţi în crusta de tartă coaptă anterior.
 6. Ornaţi după gust cu fructe.

E mai simplu decât credeam iniţial tarta asta şi o să o mai fac şi cu alte ocazii, la petreceri cu prieteni dragi, în duminicile cu familia, la un picnic, you name it.

Voi aţi încercat aluatul ăsta opărit de tartă?

 

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment