Cups to grams sau cum cântărim ingredientele

Sunt convinsă că şi vouă vă place să încercaţi reţete noi şi că cei mai mulţi vă lăsaţi în voia internetului şi experimentaţi şi de pe site-urile străine. Având în vedere – abundenţa de informaţii cu care suntem bombardaţi zilnic, faptul că acum călătorim mult mai uşor, deci avem contact cu gusturi noi mai des, dar şi mulţimea filmelor scurte cu reţete rapide, imagini spectaculoase şi promisiunea de simplu de preparat – este absolut normal că vrem să încercăm şi noi la un moment dat ceva din toate astea. Doar că nu o dată te loveşti de termeni necunoscuţi, de un sistem metric diferit de al nostru şi poate chiar de o limbă exotică. Acum, chiar dacă treci de bariera limbii, deoarece fie o cunoşti, fie te ajută puţin Google cu asta sau un amic mai priceput, când vine vorba de cups, oz sau pints, parcă îţi vine să laşi totul baltă.

Bine, bine, vor spune unii, dar acum găseşti cănuţe de măsurat şi prin magazinele noastre. Aham, dar vedeţi voi le ai, dar ce faci cu ele, când pe cea de 1 cup scrie 240 ml (sau 250), iar tu ai de măsurat făină? Să scoţi cana de cafea din dulap nu e acelaşi lucru, căci deşi se traduc practic la fel, sunt două lucruri complet diferite, cu gramaje complet diferite. Şi da, am ajuns la concluzia că europenii sunt ceva mai scrupuloşi cu gramajele, mai ştiinţifici puţin în bucătărie când vine vorba de cântărit ingredientele.

Cam despre asta aş vrea să vorbesc în articolul de azi, pentru a cărui idee îi mulţumesc colegului meu. Dacă nu ar fi venit zilele trecute cu reţeta frumos notată pe un bileţel, aş mai fi amânat articolul ăsta o vreme. Şi da, şi eu am cups frumoşi, coloraţi, de silicon acasă, ba chiar sunt şi telescopici, pliabili cum vreţi să le spuneţi, ca să nu ocupe spaţiu în dulap. Dar şi pe ai mei scrie tot de ml, nu de grame, iar nenea Google parcă mai rău mă bagă în ceaţă decât să mă ajute.

Iată deci câteva echivalenţe, rezultat al săpăturilor făcute de-a lungul timpului.

Ingrediente lichide – cups în ml

1 cup = 240 ml

3/4 cup = 180 ml

2/3 cup = 160 ml

1/2 cup = 120 ml

1/3 cup = 80 ml

1/4 cup = 60 ml

Ingrediente uscate – cups în grame

Făină*

1 cup = 140 g

3/4 cup = 105 g

2/3 cup = 95 g

1/2 cup = 70 g

1/3 cup = 50 g

1/4 cup = 35 g

*Atenţie! Aceste măsuri pot varia puţin în funcţie de modalitatea pe care o folosiţi, astfel: 1 cup de făină cernut direct în formă şi nivelat pentru a fi exact la buza recipientului are 100 g, pe când 1 cup de făină pe care îl iei direct din borcan, folosindu-te de formă şi apoi nivelat poate avea şi 140 g (vezi wikipedia). Dacă reţeta o cere, foloseşte şi un cântar de bucătărie pentru a fi sigur de rezultatul final.

Zahăr

1 cup = 200 g

3/4 cup = 150 g

2/3 cup = 135 g

1/2 cup = 100 g

1/3 cup = 70 g

1/4 cup = 50 g

Zahăr pudră

1 cup = 160 g

3/4 cup = 120 g

2/3 cup = 105 g

1/2 cup = 80 g

1/3 cup = 55 g

1/4 cup = 40 g

Zahăr brun

1 cup = 220 g

3/4 cup = 165 g

2/3 cup = 145 g

1/2 cup = 110 g

1/3 cup = 75 g

1/4 cup = 55 g

Cacao

1 cup = 105 g

3/4 cup = 80 g

2/3 cup = 70 g

1/2 cup = 55 g

1/3 cup = 35 g

1/4 cup = 25 g

Alte măsuri

TBSP = 1 tablespoon = 1 lingură

TBS = 1 teaspoon = 1 linguriţă

fl. oz = fluid ounces

100 grame = 3,5 oz

1 pound = 350 grame

350 F (grade Fahrenheit) = 180 C (grade Celsius)

1 albuş de ou crud = 30 g

1 gălbenuş de ou crud = 20 g

 

Să vă fie utile!

Revin cu reţeta discordiei, cea pe care colegul a văzut-o într-un filmuleţ pe net şi care altei colege nu i-a ieşit cum trebuie. Asta dacă mai aveţi răbdare după ce v-am ameţit puţin. 🙂

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment