Aripioare de pui crocante cu mâncare picantă de legume

Am început să scriu acest articol în ajun de Crăciun însă emoțiile pe care le-am trăit în ultima perioadă nu mi-au dat răgazul necesar pentru a așterne câteva rânduri. În ciuda tuturor celor petrecute în acest an, încerc să nu uit nicio clipă că sunt un om norocos, că am lucruri la care alții nici nu visează, o haină groasă care să mă apere de frig, încălțăminte, un acoperiș deasupra capului, o mâncare caldă pe masă. Și nu în ultimul rând, oameni dragi alături de mine.

În schimb, de Crăciunul ăsta, pe care personal l-am declarat Crăciunul copiilor, deoarece cam tot ceea ce s-a petrecut în acest sezon a avut legătură cu cei mici, am dat curs invitației celor de la LIDL România și World Vision România. Proiectul Pâine și Mâine aduce în prim plan o realitate crudă: în România secolului XXI, 34% dintre copii trăiesc în sărăcie extremă și 1 din 8 din copii de la sat se culcă flămând. În plus, sărăcia conduce la numeroase cazuri de abandon școlar. Pornind de la aceste cifre a luat naștere proiectul “Pâine şi mâine” al cărui scop este citez:

atragerea copiilor la școală prin oferirea unei mese calde, chiar în cadrul școlii, şi un program after school.

Inițiativa beneficiază de sprijinul Lidl România încă din momentul zero, printr-o donație de 100.000 de euro, care să asigure implementarea proiectului în 6 sate din județele Dolj (Palilula, Sărbătoarea, Leordoasa, Salcia) și Vâlcea (Urși și Geamăna).

Astfel, având susținerea comunității, dar și a Inspectoratului Școlar General din Rm. Vâlcea, începând cu 20 aprilie 2016, elevii a două școli din satele Urși și Geamăna au primit o șansă la un viitor mai bun. Hrana suficientă și adecvată oferită prin intermediul programului îi ajută pe micuți nu doar să se dezvolte armonios, ci și să aibă performanțe școlare mai bune. De aceea, „Pâine și Mâine” le oferă copiilor și două ore de after school, astfel că, după servirea mesei, aceștia beneficiază de activități care le susțin dezvoltarea cognitivă. Sub atenta supraveghere și îndrumare specializată, cei mici iau parte la ateliere tematice, de tip recreativ, pe diferite domenii – arte, științe, tehnologii, sport și iau parte la cluburile periodice de lectură din cadrul bibliotecii școlii. Și în ceea ce privește dezvoltarea personală, cadrele didactice îi ajută pe cei mici să dobândească încredere în sine, dar și în ceilalți, și cultivă atitudinea pozitivă față de sine, stimulând abilitățile lor de comunicare și de gândire.

Proiectul „Pâine și Mâine” poate fi susținut și prin donații individuale. Acestea se pot realiza prin intermediul site-ului www.painesimaine.ro sau prin transmiterea unui SMS la numărul 8844, cu textul PAINE, prin care puteți dona 2 euro lunar pentru susținerea programului.

Este un proiect frumos pe care îmi doresc să-l sprijin făcându-l cunoscut şi vouă, cititorilor mei. De aceea, am pregătit o reţetă simplă, dar gustoasă, după cum puteţi vedea mai departe.

Pentru această mâncare am folosit: 

aripioare de pui 700 g

ulei de floarea soarelui 400 ml

2 ardei capia

300 g făină Castello 650

3 cartofi

1 ceapă

2 morcovi

usturoi 4 căţei

boia de ardei dulce Mikado 2 linguriţe

sare după gust

piper negru măcinat Mikado după gust

foi de dafin Mikado 2 bucăţi

concentrat de roşii Freshona 2 linguri

apă

cimbru uscat Mikado 1 linguriţă

pătrunjel uscat Mikado 1 linguriţă

smântână Pilos 12% grăsime 200 g

Cel mai bine se pregătesc aripioarele înainte, pentru că procesul e de durată şi ne dorim ca cele 2 preparate să aibă aceeaşi temperatură la servire.

Aripioarele se spală, li se îndepărtează vârfurile pe care nu le gătim şi le tăiem în câte 2 bucăţi. Se pune uleiul la încins. Într-un bol, amestecăm făina cu puţină sare, piper şi boia dulce. Putem face amestecul mai picant, după gust, însă pentru cei mici este bine să nu exagerăm în acest sens. Am dat carnea prin acest amestec, apoi prin apă rece şi am pus-o la prăjit în baie de ulei pentru aproximativ 12 minute. Am ales să nu folosesc ou, deoarece aripioarele tind să absoarbă destul de multă grăsime şi nu mi-am dorit să fie grele. După ce le-am prăjit, le-am scos pe şervet de hârtie. Au ieşit crocante, iar sfatul oferit de Joseph Hadad la Food Bloggers a fost nepreţuit: faptul că am folosit apa rece înainte de prăjire a ajutat foarte mult ca uleiul să nu aibă prea multe depuneri de făină arsă şi l-am putut folosi fără griji.

Mâncărica uşor picantă (de la usturoi) se prepară rapid din legumele curăţate şi tăiate (cartofi, ceapă, usturoi, ardei capia, morcovi), călite în puţin ulei. Am adăugat apoi apa şi am lăsat să fiarbă înăbuşit aproximativ 15 minute. Acum se pot pune sucul concentrat de roşii şi condimentele (cimbru, boia, piper, pătrunjel). Se mai lasă puţin să scadă, se potriveşte de sare şi este gata. Separat, am preparat un sos rapid din smântână, un căţel de usturoi pisat şi puţin ulei de măsline. Se poate adăuga şi puţin mărar.

Se servesc calde şi cu poftă!

 

Nu uitaţi, copiii au nevoie de ajutorul nostru. Aşa că transmiteţi mai departe mesajul celor de la World Vision şi Lidl.

 

 

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment