Risotto cu dovleac

Aş fi putut să pun ca motto ultimelor zile “When life gives you pumpkins…” (bine, bine, butternut squash) sau “Supremaţia dovleacului” pentru că oriunde te-ai fi uitat prin casă găseai un dovleac sau un preparat pe bază de dovleac, pe lângă semnele evidente de toamnă iţite ici, colo: o frunză îngălbenită culeasă la ultima plimbare, o ghindă a cărei căciuliţă nu vrea să stea, nuci, mere, murături, poze. E toamnă, e toamnă târzie şi în casă miroase a ţuică fiartă şi mere coapte.

Cu dovleacul am tot avut întâlniri în toamna asta şi l-am servit copt, simplu sau cu scorţişoară, în smoothie, în supă cremă, în plăcinte, tarte etc. Toate astea în situaţia în care nu sunt, nu eram o împătimită a domnului Dovleac. But never say never. Ei, de data asta l-am trecut şi prin ograda lui Gennaro (Contaldo, fireşte) şi l-am perpelit puţin prin risotto până a ieşit pe gustul meu.

Reţeta e mai mult decât banală, aşa cum vă povesteam mai demult, însă deosebit de gustoasă.

Ce ingrediente am folosit?

100 g de orez pentru risotto

100 ml de vin alb

jumătate de ceapă (merge şi una întreagă, dar mai micuţă, a mea era uriaşă, aşa că jumătatea celalaltă a mers la supă)

2 căţei de usturoi

supă de legume 200 +

sare, piper după gust

50 g de unt

ulei de măsline

parmezan ras

un dovleac de plăcintă 1 kg

Curăţaţi dovleacul, îl tăiaţi cuburi, îl stropiţi cu ulei de măsline şi îl daţi la cuptorul încins la 180 grade pentru 25-30 minute. Dacă doriţi, îl puteţi asezona după gust. Eu am preferat varianta simplă, pentru că e mai uşor să asezonez ulterior preparatele după cum doresc.

risotto-11

risotto-6

Dacă nu aveţi deja, puneţi la fiert 1 morcov, o ceapă, o bucăţică de ţelină cu sare şi piper pentru a obţine o delicioasă şi naturală supă de legume. Nu durează mult, deoarece legumele fierb repede, cam în 20 de minute. Eu am pus ceva mai multă apă, plus cartofi şi rădăcină de pătrunjel pentru că am făcut şi o supă cremă de dovleac din restul ingredientelor.

Orezul se spală bine. Ceapa şi usturoiul se taie mărunt şi se pun la călit într-o tigaie încinsă cu puţin unt şi ulei de măsline.

risotto-8

risotto-7

risotto-9

Important: folosiţi o tigaie întinsă pentru risotto pentru a obţine rapid un preparat gustos. Cu cât vasul în care prgătiţi orezul este mai îngust la gură şi are pereţii mai înalţi, cu atât mai greu se vor evapora lichidele şi deci veţi petrece mai mult timp în faţa aragazului. Iar la risotto cam trebuie să staţi lângă el.

Odată ce usturoiul îşi eliberează aroma, se pune orezul şi se mai lasă 1 minut pe foc, amestecând puţin. În acest fel, orezul devine sticlos şi capătă o aromă plăcută, de nucă.

risotto-10

Acum este momentul pentru a adăuga puţin vin alb. Se amestecă şi se lasă până ce se evaporă vinul. Apoi, se poate turna câte un polonic de supă caldă. Se lasă să se absoarbă bine şi numai când nu mai avem lichid în tigaie, adăugăm încă un polonic de supă. Acesta este principiul de bază în prepararea risotto. Repetăm operaţiunea până când orezul este aproape fiert. Eu îl prefer al dente, în special pentru că după ce am oprit focul, dacă îl mai las puţin în tigaie cu capacul pus, el continuă să se mai gătească. Şi nu aş vrea să aibă consistenţa aceea leşinată ca de pilaf. Cam după primul polonic de supă se adaugă şi dovleacul copt, câteva bucăţi pasate cu furculiţa.

risotto-12

risotto-5

Când este gata, adăugaţi un boţ de unt şi parmezan ras. Amestecaţi bine, opriţi focul şi gustaţi. Asezonaţi cu condimente după gust dacă mai e nevoie. Eu nu am mai pus nimic, deoarece şi-a luat sarea de la supă şi din parmezan. Se poate servi cu parmezan ras deasupra, bucăţi de dovleac copt şi salvie prăjită (nu am avut acum, am pus puţin busuioc).

risotto-4

Vă doresc Poftă bună şi spor la dovleac!

risotto-2

 

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment