Ciorbă de pui cu tarhon şi smântână

A venit, a venit vara … Să o caute cineva pe unde a fugit, pentru că eu văd doar ploaie şi nori. Dacă nu ar fi teii şi cireşele (oh, cireşele!) să dea semnalul anotimpului, aş zice că acum se pregătesc pomii să dea în floare. Dar să nu ne plângem, deoarece prevăd cum peste nici câteva zile mă voi lamenta de căldură. Unde am fost şi ce am făcut? Pe aici, pe acolo şi câte puţin din toate. Nu mă laud şi nici nu vreau să mă plâng. Cert e că am muncit mult şi cu spor şi îmi doresc ca la un moment dat să văd şi rezultatele acestor eforturi. Vremea de azi m-a inspirat să vă povestesc despre o ciorbiţă pe care dacă nu o descriu acum, la 40 de grade cu plus nu va mai avea niciun farmec. Aşa sunt eu, fată strângătoare. Gătesc, fac poze, iar gătesc, iar fac poze sau uit să mai fotografiez şi apoi nu mai apuc să aştern niciun rând aici să vă povestesc cele ce îmi trec prin minte şi suflet atunci când prepar toate acestea. Şi aşa trec anotimpuri şi …

Dar să nu lungim vorba şi să vă spun cum în căutare de căpşune şi flori, am plecat din piaţă cu o legătură parfumată de tarhon (ştiţi şi voi cum e cu socoteala de acasă). După ce am descusut-o pe vânzătoare despre secretele conservării tarhonului în oţet (despre asta, în episodul următor), am ajuns acasă decisă să împrietenesc aromele într-o ciorbiţă dreasă cu smântână şi ou. (dacă simţiţi că deja vi s-a mărit ficatul de la descrierea asta, vă recomand să nu citiţi mai departe; urmează o înşiruire de elemente “hipercolesterolice” – cuvânt inventat, aviz amatorilor de corecturi de orice tip – care vă pot lăsa fie cu icter, fie cu un exces de apă în gură).

Ingrediente:

aproximativ 500 g pulpe de pui

1 ceapă (am folosit roşie, din cele la plasă, din care mi-am promis că nu mai cumpăr – nu ştiu cum se întâmplă, dar mereu se nimeresc cepe stricate printre puţinele bune)

2 morcovi mai mititeti (sau unul mare)

3 l apă

3 cartofi

o jumătate de păstârnac

3 linguri de smântână

2 gălbenuşuri

2 linguri de ulei

sare

zeama de la o lămâie

Preparare:

Am spălat pulpele de pui şi le-am pus la fiert separat în apă cu sare. După aproximativ 15 minute, timp în care am curăţat şi tăiat legumele, când apa a început să adune spumă la suprafaţă, am oprit focul şi am aruncat apa, spălând din nou carnea. Acum, puteţi fie să lăsaţi carnea aşa cum e, fie o puteţi tăia în bucăţi.

Am pus într-o altă oală cele 2 linguri de ulei, ceapa, morcovii şi păstârnacul tăiate mărunt, împreună cu puţină apă şi le-am lăsat să se înmoaie puţin (am renunţat de ceva vreme la metoda călirii lor). Apoi am adăugat la fiert carnea şi cartofii, în apă suficientă, şi am lăsat să se gătească bine şi legumele.

Spre finalul fierberii am stors zeama de la o lămâie şi am lăsat-o şi pe ea în oală. Dacă aveţi, puteţi folosi pentru acrit oţet aromat din borcanul unde ţineţi la conservat tarhonul. Separat, am preparat un liezon din două gălbenuşuri cu 3 linguri de smântănă. L-am adus la temperatura potrivită amestecându-l cu 2 polonice de ciorbă. Am oprit focul şi am turnat acest amestec şi tarhonul tăiat mărunt după gust. Se pune capacul şi se lasă totul la odihnit preţ de un sfert de oră. Apoi se serveşte alături de cei dragi.

ciorba-de-pui-cu-tarhon-1

Poftă bună şi pe curând!

Şi să nu uit. Vineri, pe 24 iunie, ne vedem la Food Bloggers Conference. Revin cu detalii!

 

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment