Lasagna alla Bolognese

Vă povesteam acum ceva vreme de stock-ul de vită şi cum printre altele mi se făcuse o pofta teribilă de lasagna, de un sos ragù cu de toate, scăzut încet, la foc domol. Ei, distanţa dintre cele două preparate nu a fost mare. Cum o primă degustare a avut-o minunatul stock într-o ciorbiţă de văcuţă delicioasă, cum o parte din el s-a transformat în cuburi de demi-glace care se odihnesc cuminţi la rece în aşteptarea fripturii pe care să o înnobileze, aşa şi o altă parte a intrat în compoziţia unui ragu alla Bolognese.

Astfel m-am ambiţionat într-o frumoasă zi de sâmbătă, cum fac mereu pentru a-mi abate gândul şi de la cea mai frivolă durere de cap, şi mi-am ocupat mintea cu sosul ăsta grozav şi tot ce a mai fost nevoie pentru o lasagna. Am încercat pe cât posibil să respect reţeta tradiţională, ceea ce presupune, în funcţie de cantintatea de ingrediente, şi ceva mai mult timp pe foc. Dar să nu lungim vorba şi să vă povestesc cum au decurs lucrurile.

Ingrediente ragù:

250 g carne tocată de vită

250 g carne tocată de porc

1 ceapă

1 morcov

1 bucată de ţelină Apio

un cub de unt

ulei de măsline

1 cutie de roşii bucăţi

1 pahar de vin roşu

1 pahar de lapte

supă de vită

pancetta (eu nu am mai pus, dar în reţeta tradiţională există) 200 g

Ingrediente bechamel:

1 litru de lapte 3,5%

100 g de unt 82%

80 g făină

sare, piper

Foi de lasagna

1 bucată de parmezan (200 g)

Modalitate de preparare ragù

  1. Am pus untul la topit în uleiul de măsline.unt-si-ulei
  2. Am tocat mărunt cu ajutorul robotului ceapa, ţelina şi 1 morcov şi am pus la călit aceste ingrediente în grăsimea încinsă. Se lasă pentru 10-15 minute ca să se evapore bine apa din legume.sofritto
  3. Apoi am adăugat carnea tocată. Aici cantitatea variază în funcţie de cât de mare va fi lasagna. Recunosc, am primit şi o critică, legată de faptul că ar fi fost nevoie de mai multă umplutură :). Am amestecat bine din când în când. Se lasă pe foc cam 20-30 minute.carne-tocata
  4. Acum se pune paharul de vin şi se lasă să se evapore şi el, ca la risotto.
  5. Se poate pune conserva de roşii care se clăteşte apoi cu puţină supă (supă obţinută din diluarea pe foc cu apă în proporţiile amintite în articolul anterior a unei părţi de stock de vită).conserva-rosii
  6. beef-stockFlacăra de la aragaz trebuie să fie mică şi se mai amestecă sosul din când în când pentru aproximativ 1 oră şi jumătate, 2. În acest timp, dacă a scăzut prea mult, se mai adaugă supă sau apă caldă. Se lasă să scadă, să se evapore bine toate lichidele.sos-cu-vin-si-rosii-si-supa
  7. După expirarea timpului, se adaugă un pahar de lapte şi se mai lasă puţin pe foc.sos-gata
  8. În acest moment, dacă nu preparaţi în aceeaşi zi paste sau lasagna cu acest sos, îl puteţi pune la frigider pentru 1-3 zile sau la congelator.

Modalitate preparare bechamel

Între timp, puteţi pregăti bechamelul. Eu am pus laptele la încălzit cu puţină sare şi piper. Dacă aveţi şi nucşoară, nu ezitaţi să radeţi puţină în amestec. Va da un gust deosebit preparatului. Separat, am pus untul la topit şi l-am amestecat apoi cu făina la foc mic pentru a nu forma cocolaşe. Am luat puţin din laptele cald şi am pus peste amestecul de făină şi unt, am omogenizat bine, apoi am turnat şi restul de lapte. Am amestecat cu grijă pe marginea flăcării până am obţinut o consistenţă cremoasă, apoi am oprit focul.

bechamel

Montajul

Am procedat aşa: pe fundul vasului am pus sos bechamel, apoi un strat de foi de lasagna, apoi din nou bechamel, un strat de sos ragù, parmezan ras, foi de lasagna aşezate perpedincular pe direcţia primului rând (şi nu are nimic dacă se rup foile, e chiar mai uşor de uniformizat stratul), apoi repetăm. Se încheie cu un strat de ragù şi unul consistent de parmezan ras. Se dă la cuptorul încins în prealabil la 180 grade Celsius pentru aproximativ 30 minute (la mine cred că mergea şi mai puţin, atenţie deci când folosiţi ventilaţia). Este gata atunci când deasupra capătă o culoare aurie.

lasagna-1

Eu zic că au meritat toate minutele petrecute cu prepararea ei.

lasagna-3

Buon appetito!

 

 

 

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment