Fond de vită

Unul dintre proiectele pe care le aveam în plan pe una din multele liste cu proiecte care sunt rătăcite pe bileţelele din geantă, prin carneţelele din sertare sau pe reminderele de pe telefon era acela de a prepara şi de a vă povesti cum se face mult pomenitul stock, fond brun, bază de mâncare de vită (beef stock). Şi iată că i-a venit şi lui rândul pe blog. Dacă sunteţi la fel de pasionaţi de partea de food ca şi mine şi dacă televizorul vostru stă mai mult deschis pe Paprika sau Food network, pentru că vi se pare relaxant doar să priviţi ce se întâmplă acolo, sau mai rău, aveţi deja abonament la câteva canale de youtube (I know, I know I’m a food channels geek, but guess what … I love it :)), atunci aţi nimerit bine pe pagina asta, pentru că în minutele următoare veţi afla cum se poate prepara o bază de mâncare extrem de versatilă. Probabil că aţi observat în magazine că au apărut şi la noi cutii frumos colorate care conţin concentrat de supă de pui sau vită numai bune de folosit la prepararea sosurilor sau a unui risotto să spunem. Dar dacă întorci cutia aia frumoasă şi citeşti ingredientele … brrr. So, alternativa este să faci ceva gustos şi sănătos la tine acasă. Unde mai pui că nici nu e atât de complicat.

Ce ingrediente am folosit?

1 kg de oase de vită (de la măcelăria mea preferată)

2 morcovi

2 cepe

o bucată mai mică de ţelină şi am completat cu 1 păstârnac (puteţi folosi o bucată mai mare de ţelină sau 2 bucăţi de păstârnac, ce aveţi)

4 l de apă

sare

Preparare

Am spălat oasele de vită şi le-am pus în tava pentru cuptor. Legumele bine spălate, dar necurăţate, le-am tăiat în bucăţi mari şi le-am aşezat în tavă alături de oase. Le-am pus la cuptorul preîncălzit pentru 45 de minute la 180 grade Celsius.

oase-legume-cuptor

Apoi, am pus totul într-o oală de supă şi am acoperit cu apă rece. Oala mea este cam micuţă, are doar 4 l, aşa că am pus doar 3 l de apă, ceea ce e cam puţin. Dacă aveţi o oală mai mare, folosiţi-o cu încredere. Am lăsat să dea în clocot, apoi am dat focul mic şi am lăsat la fiert pentru 3 ore, timp în care am spumat stockul şi l-am lăsat să scadă.

După ce au fiert toate, se strecoară bine şi se pune lichidul astfel rezultat la frigider peste noapte. Mie mi-a rămas cam 1 litru de lichid. Legumele fierte şi carnea care se desprinde acum foarte uşor de pe oase (da, e delicioasă) pot fi folosite dacă doriţi pentru o altă mâncare.

A doua zi veţi observa că la suprafaţă s-a strâns şi s-a solidificat un strat considerabil de grăsime pe care îl puteţi îndepărta uşor.

stock-grasime

stock-de-vita

Apoi, puteţi pune stockul care arată ca o piftie în cutii de plastic, pungi sau în tăviţe pentru cuburi de gheaţă şi păstra la congelator pentru 2-3 luni (la mine nu rezistă atât de mult) sau la frigider pentru câteva zile. Am pus cam 4 polonice în fiecare pungă şi am notat data pe ele. Mi-a mai rămas şi pentru a umple tăviţa de cuburi de gheaţă (reminder to myself, să cumpăr mai multe tăviţe pentru gheaţă, că vine vara).

pungi-stock

Puteţi folosi acest fond ca bază pentru sosurile brune care însoţesc carnea roşie, pentru obţinerea un demi-glace (aşa cum veţi vedea în curând pe acest blog), pentru o supă de vită sau ca bază pentru un ragù delicios (ah, lasagna!). Se foloseşte în proporţii de 2 la 1 sau 3 la 1 (la o porţie de stock, 2 sau 3 de apă).

Despre prepararea stockurilor au mai scris şi veţi găsi detalii interesante la: Radu Popovici, Kissthecook sau Savori urbane.

Spor şi ne revedem curând cu detalii despre sosuri!

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment