Tort aniversar cu blat de migdale

Deşi nu am postat până acum reţete de tort, deoarece am avut atât de multe de sărbătorit în ultima vreme, mi-am făcut curajul să vă prezint şi tortul pe care l-am pregătit pentru zilele de naştere ale bunicii şi mătuşii. Nu vă gândiţi la preparate sofisticate de tipul celor pe care le veţi vedea la Bake off, că e de pe la ei, că e de pe la noi, ci de un tort făcut cu suflet, din suflet. Un tort pe care l-am plănuit ceva vreme şi pentru care am pregătit ingredientele cu grijă. De la făina de migdale pentru care am muncit o după-amiază întreagă, la alesul ingredientelor şi preparare. Dar să nu lungesc vorba inutil şi să vă povestesc cum am procedat.

 

 

 

Ingrediente:

  • pentru blat Joconde:

285 g de unt 82% grăsime

285 g de zahăr

10 ouă

200 g făină de migdale

85 g de făină

1 linguriţă extract de vanilie

1 praf de sare

  • pentru spuma de ciocolată albă cu iaurt:

150 g de ciocolată albă

100 g de iaurt

250 ml smântână pentru frişcă

gelatină

1 linguriţă esenţă de vanilie

zahăr pudră după gust (eu nu am mai pus)

  • pentru spuma de iaurt cu ananas

100 g ananas bucăţi din compot

50 g ciocolată albă

50 g iaurt

gelatină

200 ml smântână pentru frişcă

1 linguriţă esenţă de vanilie

  • pentru galzură

60 g ciocolată neagră

25 g de unt

Cum am procedat?

Am început pregătirile cam cu un weekend înainte, când m-am gândit să îmi fac singură făina de migdale. Zis şi făcut. Înarmată cu 2 pungi a câte 200 g de migdale crude, am pus apă la fiert şi când a dat în clocot, am oprit focul şi am pus migdalele în apa clocotită pentru 1-2 minute. Apoi am scurs apa şi am început să le curăţ pieliţa. Probabil că dacă făceam operaţiunea asta în 2 tranşe, în 2 zile diferite ar fi fost mai puţin stresant, însă m-am ambiţionat să “lichidez” cele 400 g de migdale în cel mai scurt timp cu putinţă. Cu un ochi la specialiştii în decoraţiuni interioare şi renovări am dat gata migdalele. Apoi le-am pus în tigaia încinsă, fără ulei şi le-am perpelit puţin până au început să-şi schimbe puţin culoarea. Următorul pas, robotul de bucătărie unde am transformat totul în făină. Chiar dacă nu e cea mai fină făină cu putinţă, am cernut-o ulterior când am cântărit cantintăţile necesare tortului (secretul la o astfel de prăjitură este cântarul de bucătărie).

Pentru blatul Joconde m-am inspirat de aici. Acest blat subţire cu migdale este un adevărat deliciu, un răsfăţ al simţurilor, ingredientul care schimbă toată prăjitura, cel în jurul căruia s-a construit şi tortul ăsta. Am respectat întocmai cantităţile şi cred că pot să recit şi acum reţeta după cât de mult am citit-o înainte de a o face. Am spălat bine cele 10 ouă şi am separat cu grijă albuşurile de gălbenuşuri. Într-un bol am amestecat cu mixerul cele 285 g de unt 82% grăsime cu 140 g de zahăr. Apoi am adăugat unul câte unul cele 10 gălbenuşuri şi esenţa de vanilie şi am mixat totul până la obţinerea unei creme deschise la culoare. Separat, am bătut bine albuşurile cu un praf de sare şi 145 g de zahăr.

Am încins cuptorul la 180 g Celsius şi am pregătit 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt.

Ingredientele uscate, făina şi făina de migdale, se încorporează în amestecul de gălbenuşuri şi se omogenizează uşor. Un sfert din compoziţia de albuşuri se amestecă cu crema rezultată, apoi se adaugă şi restul şi se încorporează cu grijă. Am împărţit compoziţia în mod egal în cele 2 tăvi şi am dat tăvile la cuptor pe programul cu aer cald timp de 12 – 15 minute. La jumătatea timpului de coacere se schimbă tăvile între ele pentru o coacere uniformă.

Am lăsat blaturile la răcit până dimineaţă când au putut fi manevrate cu uşurinţă.

A doua zi am lucrat la cele două creme, spume, mousse-uri cum vreţi să le numiţi.

Pentru cel cu iaurt am pus un plic de gelatină la hidratat în apă rece şi apă la fiert pe aragaz pentru baia de aburi în care am topit ciocolata albă. Am luat vasul de pe foc şi am pus iaurtul, apoi am pus vasul din nou la aburi pentru a se încălzi puţin. Au urmat esenţa de vanilie şi gelatina pe care le-am amestecat bine, bine. Apoi, când temperaturile din bol s-au mai potolit puţin, am pus frişca (rezultată din smântâna pentru frişcă şi zahărul pudră, dacă vă hotărâţi să folosiţi, eu însă am ales să nu pun, deoarece ciocolata albă era dulce), am amestecat bine cu un tel şi am dat crema la rece.

Cam în aceeaşi notă am preparat şi spuma cu ananas, unde am scurs bine şi pasat ananasul înainte de a-l pune în compoziţie. Aici am mai scăzut puţin cantităţile la ciocolată, iaurt şi frişcă, dar paşii au fost aceiaşi, aşa că nu îi voi mai repeta aici.

Mi-am pregătit blaturile pe care le-am însiropat cu compot de ananas. Am pus ca bază 2 blaturi, apoi am pus prima cremă, cea de iaurt, al treilea blat, crema cu ananas şi ultimul blat. Am pregătit repede pe baie de aburi ciocolata cu untul şi, după ce s-a răcorit cam 10 minute la temperatura camerei, am turnat glazura peste tort. Am dat totul la frigider şi după câteva ore (sau peste noapte) am tăiat tortul de forma unui dreptunghi.

A ieşit un tort mare şi destul de greu (mâinile mele care l-au cărat jumătate de oraş sunt martore) cu succes la degustători. A fost mâncat cu drag la ceas aniversar şi apoi împărţit în torturi mai mici pe la casele mesenilor. Partea bună cu tortul ăsta e că oricât ai vrea nu poţi să mănânci mult, fiind săţios fără a fi prea dulce. Îl recomand cu drag în orice alte combinaţii de creme şi arome vă mai trec prin minte. Acum ştiu că mă pot baza pe minunatul blat Joconde pe viitor.

Poftă bună!

 

tort aniversar cu blat de migdale
tort aniversar cu blat de migdale
Please follow and like us:

Related posts

2 Thoughts to “Tort aniversar cu blat de migdale”

  1. Acum că Bake Off e gata, tortul tău îmi face el cu ochiul! Bravo pentru făina cu migdale, ești temerară, Ela! 🙂

    1. admin

      Multumesc frumos, Laura! La Bake off ma uit chiar acum. In toata nebunia din ultima vreme incerc sa ajung in spatiul asta pe care il iubesc atat de mult. Sunt cu o mana pe aparatul foto si alta pe cutitul de bucatarie. 🙂

Leave a Comment