Burgeri from scratch

Timpul s-a scurs repede în ultimele săptămâni şi ori de câte ori încercam să scriu un rând în mediul virtual, de tot atâtea ori se ivea altceva. Am rămas astfel cu listele cu idei pregătite pe birou, prin geantă sau prin sertare şi cu dorul de a pregăti ceva în tihnă, fără întreruperi, fără stres.

Duminica asta parca lucrurile s-au legat altfel, aşa că am reuşit să dedic câteva ore preparării unor burgeri de la zero. Iar când spun de la zero, spun că am făcut şi chiflele, şi dressing-urile, totul. Recunosc că nu sunt o împătimită după fast-food, dar un burger servit la restaurant sau făcut de tine este de încercat. Acum că simt că mi s-a luat o piatră de pe suflet, vă voi povesti ce şi cum.

burger-2

Ce ingrediente am folosit?

pentru burgeri (ingrediente pentru 6 bucăţi mai groase)

700 g carne tocată de vită cu 20% conţinut de grăsime

sare, piper

pentru chifle

500 g făină albă

1 plic drojdie uscată

1-2 linguri de zahăr sau 1 de miere

250 ml apă călduţă

3 linguri de lapte

75 g de unt la temperatura camerei, tăiat cubuleţe

2 ouă pentru compoziţie şi 1-2 gălbenuşuri pentru uns chiflele

1 linguriţă de sare

seminţe de susan pentru ornat

pentru maioneză

un gălbenuş fiert tare şi răcit bine

1 linguriţă de muştar

150 ml ulei (de floarea soarelui, de măsline etc.)

sare, piper şi zeamă de lămâie după gust

pentru ketchup

250 ml pulpă pasată de roşii

1 lingură ulei

1 linguriţă oţet

1 căţel de usturoi tocat mărunt

sare, piper, cimbru uscat după gust

alte ingrediente

1 ceapă roşie

castraveţi muraţi tăiaţi felii

3 mâini de salată verde (am avut iceberg, de la pungă)

1 linguriţă de sos Worcester

muştar

brânză Cheddar feliată

bacon feliat (eu am avut jamon)

Acum, dacă nu v-am plictisit deja cu lista lungă a ingredientelor, să pornim totuşi la prepararea acestui atât de popular fel de mâncare. Veţi vedea că prepararea nu este nici pe departe dificilă. Ci chiar plăcută dacă se execută cu ceva ajutoare, eventual în familie.

Cum am procedat?

Am început cu chiflele, deoarece ele sunt cele care necesită mai mult timp şi atenţia cea mai mare din toată reţeta asta. Făina cernută am amestecat-o cu zahărul, drojdia uscată şi 250 ml de apă călduţă şi am frământat totul bine. Apoi am adăugat laptele, ouăle şi sarea şi am continuat să frământ. Ideea este ca aluatul să fie unul omogen deşi veţi vedea că este extrem de lipicios, ca cel de cozonac. Am pus şi cubuleţele de unt şi am mai amestecat o tură până nu le-am mai simţit la frământat. Dacă aveţi un robot cu funcţie de frământare este şi mai bine, deoarece scăpaţi de aluatul care nu se desprinde de degete. Am acoperit vasul cu folie transparentă şi am lăsat aluatul la crescut pentru o oră.

Între timp…

Am fiert tare un ou şi l-am lăsat la răcit.

Am amestecat carnea tocată bine şi, cu mâinile ude, am format 6 burgeri pe care i-am presat cu degetul pe mijloc. I-am pus pe o farfurie unsă cu ulei şi i-am dat la frigider împreună cu oul fiert. Ideal este să folosiţi carne de vită proaspăt tocată şi nu vă feriţi de conţinutul de grăsime. Cea cumpărată de mine se lăuda cu 20%, dar nici 30 nu ar fi stricat. Grăsimea din carne va ajuta la frigere, rezultând chiftele fragede care îşi păstrează sucurile.

Am pegătit ketchupul din timp, pentru a avea răgaz să se răcească, foarte simplu din pasta de roşii cu jumătate de linguriţă cu cimbru uscat, 1 căţel de usturoi tocat foarte fin, 1 linguriţă de oţet, 1 lingură de ulei, sare şi piper, toate amestecate bine şi date pe foc pentru 5 minute.

Apoi am trecut la prepararea maionezei din gălbenuş fiert. Nu am nimic împotriva metodei cu gălbenuş crud, dar menţionez că din motive personale nu o pot consuma. Dacă e ou crud, nu mănânc şi pace. Poate unii o consideră blasfemie, dar nici tiramisu făcut după reţeta tradiţională nu mănânc din aceleaşi motive. So be it. Aşa că am sfărâmat bine gălbenuşul cu furculiţa şi l-am omogenizat cu o lingură de apă rece. Apoi am început să torn în fir subţire uleiul şi am amestecat energic compoziţia, cu grijă să nu se taie. După ce am consumat cam jumătate din cantitatea de ulei am pus o linguriţă de muştar şi am continuat să amestec de data aceasta cu o lingură de lemn până am epuizat tot uleiul. Se poate folosi mai mult ulei în funcţie de cantitatea de maioneză dorită. Cum nu sunt un consumator al acestui dressing, am preferat să rămân la cantitatea obţinută.

Salata am amestecat-o cu o lingură de maioneză, două de ketchup şi o linguriţă de sos Worcester şi am dat-o la frigider.

Ceapa roşie, am tăiat-o rondele şi am asezonat-o cu sare, piper şi oţet. A mers şi ea tot la frigider împreună cu cele două sosuri.

Am pus baconul la prăjit în tigaie fără adaos de ulei şi apoi la scurs pe un şervet de hârtie. Merge la fel de bine dat la cuptor câteva minute pe foaie de copt.

Cum a trecut deja o oră, am scos aluatul şi l-am pus pe blatul pudrat din abundenţă cu făină. L-am împărţit în mai multe părţi (opt am ales eu, deşi la cât de mari au ieşit unele chifle, ar fi mers şi mai multe) şi am pus chiflele formate pe tava acoperită cu foaie de copt. Le-am lăsat să se odihnească 40 minute, timp în care m-am ocupat de altceva. După expirarea acestui timp, le-am uns cu gălbenuş de ou, am presărat deasupra seminţe de susan şi le-am dat la cuptorul încălzit la 200 de grade timp de 20 minute sau până scobitoara a ieşit curată şi chiflele s-au rumenit frumos la suprafaţă. Am obţinut nişte chfle tare simpatice pe care le-am lăsat la răcit.

chifle

Acum că aveam toate ingredientele pregătite, am tras lăngă mine muştarul, sarea şi feliile de Cheddar şi am încins tigaia grill. Pentru că nu doream să umplu casa de fum de la sucul care urma să se scurgă din carne, am pus hârtie pergament pe grill şi abia apoi am aşezat burgerii, câte 5 minute pe fiecare parte pentru a fi bine gătiţi. În momentul în care i-am pus pe grătar, i-am asezonat cu sare, piper şi i-am uns cu puţin muştar. Când mai au cam 1 minut de pregătire, puneţi desupra brânza Cheddar şi mai lăsaţi puţin să se topească şi să-i îmbrace frumos.

Asamblarea:

Am tăiat chiflele în jumătate pe orizontală, am pus un prim strat din amestecul de salată, burgerul, baconul, castraveţii tăiaţi felii oblice şi ceapa marinată, am uns jumătatea de sus a chiflei pe interior cu puţin ketchup şi am montat capacul cu o scobitoare. Şi tada, am primii mei burgeri!

burger-1

Si ca bonus, o mică pofticioasă care mieuna la uşa bucătăriei când a simţit mirosul de cărniţă friptă. 🙂

pisi-pofticioasa

Să aveţi o săptămână minunată!

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment