Far breton

August nu şi-a cântat încă ultimele acorduri şi mult dorita ploaie a venit însoţită de o vreme tomnatică, rece şi melancolică. Am moţăit, am tremurat şi am pus haine mai groase, am adulmecat aerul curat spălat de ploaie, m-am încălzit la aburii cănii de cafea şi am gustat din pere şi prune, fructe pe care le asociez cu toamna. Ieri, răsfoind pagini de internet am simţit că întreaga blogosferă e în tandem cu mine. Aşa că pentru masa de duminică mi-am dorit să prepar ceva bun, musai cu prune.

Astfel am ajuns la acest desert breton, simplu şi aromat. Desertul franţuzesc de sorginte bretonă are la bază o cremă ca pentru clătite (care rămân desertul meu preferat) sau clafoutis, cu ouă şi lapte, şi poate fi asezonat cu prune uscate sau stafide. Aroma deosebită o capătă de la coniacul din compoziţie. Ce mi-a plăcut la prăjitura asta este că nu mi se pare foarte dulce şi are o textură uşoară, cremoasă.

fb8

Ingrediente

200-250 g prune uscate

70 ml coniac

450 ml lapte 3.5% grăsime

50 ml smântână pentru gătit cu 30% grăsime

20 g unt topit, plus unt pentru uns forma

100 g zahăr

120 g făină albă 000

4 ouă

coaja rasă de la o lămâie

esenţă de vanilie

1 praf de sare

Preparare

Se preîncălzeşte cuptorul la 180 grade. Prunele uscate se crestează la unul din capete cu cuţitul pentru a se pătrunde mai bine de coniac. Se pun într-un vas pe foc mediu împreună cu alcoolul şi se amestecă până l-au absotbit pe tot. Se dau deoparte să se răcească puţin. Apoi se unge o formă de tort, eu am folosit una din silicon, cu mult unt şi se pun prunele pe fundul acesteia.

Separat, am amestecat făina cernută cu zahărul, o linguriţă de esenţă de vanilie, coaja de lămâie şi un vârf de cuţit de sare, Sarea, după cum probabil ştitţi deja, are rolul de a potenţa gustul dulce al preparatului. Se pun pe rând ouăle şi se amestecă bine cu un tel. Nu e nevoie de mixer pentru această reţetă, ceea ce o face şi mai uşoară. Puneţi pe foc laptele şi smântâna pentru a se încălzi puţin şi turnaţi acest amestec călduţ peste aluatul cu făină. Amestecaţi bine pentru a nu se forma cocoloaşe. Este momentul să puneţi untul topit şi după ce aţi mai amestecat o tură totul, puteţi pune totul în forma de tort. Prunele ar trebui să rămână la fund, aşa că nu vă grăbiţi cu turnatul.

Se dă la cuptor pentru 30 minute. Vă daţi seama că este gata dacă marginile prăjiturii s-au desprins de marginile formei şi prăjitura s-a aurit deasupra. În varianta tradiţională, acest desert este chiar bine ars la suprafaţă.

Se lasă la răcit înainte de a scoate totul din formă şi a muta far breton pe un platou. O puteţi servi călduţă sau o puteţi lăsa la frigider chiar şi peste noapte. Este cu atât mai bună. Aviz amatorilor: fiind un desert cu alcool, nu este recomandat copiilor!

fb3 fb4

Cu speranţa că aţi avut o duminică frumoasă, vă doresc poftă bună şi o săptămână minunată!

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment