Risotto – semplice ca bună ziua

Se pare că mai nou mă simt atrasă de reţetele îmbietoare ale bucătăriei italiene. Sunt delicioase şi mai mereu rapid de preparat. Iar ce mă încântă mai tare este că îmi este mai uşor să pregătesc porţii mici, pentru două sau chiar o persoană. Şi ştim cu toţii cât este de dificil să prepari ceva doar pentru o porţie, asta dacă nu eşti chef şi lucrezi cu normă întreagă într-un restaurant care se respectă. Sunt hotărâtă să exersez această abilitate pentru a nu mai face risipă de mâncare ca atunci când se gătesc mai multe porţii, dar după o zi de stat la frigider încet dispare interesul pentru acel fel. Sau pentru că este mult mai sănătos să mănânci mereu ceva proaspăt, pregătit cu ingrediente proaspete. E o provocare şi în acelaşi timp concretizarea unei idei mai vechi în încercarea de a găsi echilibrul din farfurie.

Revenind la celebrul risotto, vă voi povesti astăzi cum am făcut trecerea de la pilaf la … altceva. Şi serios dacă nu îmi place tare tare mult cum au gândit italienii bunătatea asta cu orez. Haideţi să vedem în cele ce urmează care este secretul unui risotto bianco sau primo.

risotto 1

De ce este nevoie?

orez, de preferat sortimentul arborio (special pentru risotto, are bobul rotund şi o consistenţă numai bună pentru a absorbi lichidul în care este gătit fără a-şi pierde forma sau fără a deveni lipicios) – cam 100 g la porţie

unt 25 g (suficient pentru 2 porţii) sau un cubuleţ pentru o porţie

parmezan

o jumătate de ceapă

vin alb

supă (vegetală, de pui, de peşte) cam 200 ml

ulei vegetal (de măsline pentru un gust mediteraneean sau de floarea soarelui)

sare, piper, opţional usturoi (pentru că nu mă pot abţine)

Preparare

Puneţi la încălzit separat supa. Jumătatea de ceapă se taie mărunt şi se pune la călit în unt cu o jumătate de lingură de ulei de măsline. Eu am mai pus şi un căţel de usturoi tăiat şi el mărunţel. se amestecă bine şi după ce ceapa a devenit translucidă, Se aruncă în vas orezul pe care pentru rezultate bune, un gust mai bun, ca de nucă, se recomandă să îl puneţi uscat, fără a-l spăla înainte. Se amestecă un minut pentru a aromele să se îmbie una pe alta, iar orezul să se învăluie într-un strat de grăsime care îi va da un gust special, inconfundabil. Apoi, se cere vin, alb de preferat, stropit cu grijă peste amestec ca să nu ia foc, cât să acopere orezul. Se lasă până se evaporă. Foarte important la prepararea acestui fel de mâncare este să folosiţi un vas cât mai mare, mai larg, gen tigaie adâncă sau o oală mai întinsă. Astfel favorizaţi evaporarea lichidelor şi gătirea rapidă a orezului.

După ce vinul s-a evaporat (nu lăsaţi orezul să se ardă, staţi lângă el şi amestecaţi din când în când, pentru că se face repede, mai ales dacă vorbim de porţii mici), adăugaţi un polonic de supă. Eu am folosit de legume. Amestecaţi până se evaporă. Apoi mai turnaţi un polonic de supă şi din nou amestecaţi ca să nu se lipească orezul de vas până la evaporare. Repetaţi operaţiunea până când orezul este făcut. Acum, dacă doriţi un risotto aldente, puteţi opri focul şi cu 5 minute înainte de fi gata şi să-l mai lăsaţi puţin deoparte pentru că atâta timp cât vasul este cald şi lichidul reţine căldura, preparatul se mai găteşte şi după oprirea focului. În mod normal proporţia la pregătirea orezului ar fi la o măsură de orez, 3 de preparat lichid. Pentru orice eventualitate, este bine să aveţi mai mult lichid alături (supă, apă), de preferat ţinut pe un alt ochi al aragazului pentru a fi la aceeaşi temperatură cu orezul şi astfel câştigând timp.

Opriţi focul şi adăugaţi 2 linguri de parmezan şi puţin unt. Omogenizaţi amestecul. Serviţi simplu sau cu parmezan ras deasupra şi un strop de ulei de măsline. Eu am preferat să adaug câteva roşii tăiate cubuleţe.

Este şi mai bun dacă îl pregătiţi cu ciuperci, mazăre, zuchinni, dovleac şi lista poate continua. Un deliciu la care cred că voi reveni ori de câte ori am poftă de ceva simplu, dar foarte bun.

risotto2

Să aveţi poftă. Pe curând!

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment