Tartă cu dovleac with a twist

După cum spuneam, nu puteam lăsa lucrurile în suspensie – în traducere liberă cum să arunc dovleacul rezultat de la masacrarea monstrului de Halloween? Recunosc, nu sunt fan plăcintă cu dovleac sau poate nu am gustat până acum combinaţia care să satisfacă şi papilele mele gustative. Bun, şi ce-i de făcut? Bineînţeles că m-am gândit tot dintr-un punct de vedere ce ţine de tradiţiile americane şi cum mă fascinează plăcintele şi tartele lor, m-am pus pe explorat. Şi nu mi-a luat mult şi nici prea departe nu am căutat, căci la o căutare pe internet am dat peste o reţetă încercată de Adi Hădean. Cu certitudinea că nu mă voi putea ridica la standardul acestui om foarte priceput în ale gătitului, dar cu dorinţa foarte mare de a valorifica dovleacul meu, am purces la treabă.

tarta cu dovleac3

Este nevoie de:

pentru blat:

o cană cu vârf de făină

35% ditr-un pachet de unt (aproximativ 45 g dintr-un pachet standard de 125 g)

două gălbenuşuri

trei linguri de zahăr

pentru umplutură:

aproximativ 1 kg de dovleac

trei linguri de zahăr

trei linguri de apă

1 linguriţă de scorţisoară

zeama de la o portocală

două ouă

trei linguri de smântână pentru frişcă

ricotta

opţional, câteva bucăţi de miez de nucă

Cum se face?

Pentru început se prepară aluatul pentru blat. Zahărul, untul, cele două gălbenuşe şi, logic, un praf de sare se amestecă bine şi apoi se încorporează făina. Se frământă repede, repede ca să obţinem un aluat sfărâmicios de tartă, nu unul elastic. Cu acest aluat se tapetează o formă de tartă – eu am folosit capacul unui vad de jenna – şi se dă la rece pentru 30 minute şi apoi la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 15 minute, având grijă să acoperiţi cu o hârtie pergament aluatul.

Între timp, am pregătit umplutura. Dovleacul tăiat cubuleţe – al meu era deja mărunţit de la scobitul cu lingura – se pune într-o cratiţă încăpătoare cu cele trei linguri de zahăr, trei linguri de apă şi scorţişoara la foc mic pentru aproximativ 20 minute (opţional se mai poate pune şi o lingură de miere, doar că sunt cam sceptică în privinţa supunerii mierii la temperaturi ridicate). Se amestecă din când în când. Apoi, se stoarce zeama de la o portocală – eu am pus doar jumătate – şi se mai lasă pe foc încă 7-10 minute. Am pasat totul uşor cu T-ul pentru piure, deşi cred că ar fi ieşit la fel de bine şi cu bucăţi mai mari de dovleac. Se lasă puţin la răcit. Am amestecat albuşurile rămase se la aluat cu un ou mic împreună cu cele trei linguri de smântână pentru frişcă se bat bine. Eu am mai pus în plus şi o lingură zdravănă de ricotta, pentru consistenţă. Am omogenizat bine totul cu piureul de dovleac şi am pus umplutura peste blat. Ce am mai pus, urmând reţeta originală? Am presărat câteva bucăţi de miez de nucă înmuiate în apă cu esenţă de rom pentru aromă. Am dat totul la cuptor pentru 45 minute la 180 grade.

Trebuie să mărturisesc că mulţumită acestei reţete mi-am schimbat şi eu părerea despre plăcintele cu dovleac. E nevoie de un pic de twist ca să schimbi gustul şi obiceiul.

dovleac6

Poftă bună şi pe curând cu o reţetă de ravioli home made!

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment