Tarte greceşti şi mini quiches – pentru ocazii speciale

Un eveniment special în familie m-a mobilizat şi în aceeaşi măsură mi-a ocupat cam tot timpul săptămâna trecută. Nu vă închipuiţi că nu am gătit nimic săptămâna trecută. Aşa că printre multele salate, inclusiv una binevenită în oraş cu prietenii, s-au strecurat felurite preparate. Printre cele bune de servit şi seara acasă la o discuţie cu prietenii sau la ocazii mai speciale sunt aceste tarte greceşti (reţetă întâlnită prima oară aici), excelente calde sau reci.

aperitiv grecesc cu iaurt si ierburi

Pentru realizarea lor (cantităţi pentru 6 bucăţi coapte în tavă de tarte) aveţi nevoie de:

pentru aluat, doar trei ingrediente:

un praf de sare

180 g făină

80 g unt

2 linguri de apă rece

Pentru compoziţie:

100 g tepanadă de măsline

un iaurt grecesc gras (am folosit Oly cu 10% grăsime)

1 ou

sare şi piper

mărar şi pătrunjel tocat mărunt sau din acelea uscate, busuioc, oregano şi ce alte verdeţuri mai aveţi (cam 2 linguri, eu am pus din ochi)

1 căţel de usturoi

6 linguri de lapte

Alautul, numit şi pate brisee, se prepară din ingredientele mai sus aminitite amestecate raapid şi se dă la rece pentru 30 minute sau peste noapte. De asemenea, puteţi să-l întindeţi cu făcăleţul şi să îl puneţi în formele de tare imediat ce l-aţi făcut şi apoi să daţi formele la congelator. Menţionez că nu este aluatul meu preferat deoarece este atât de sfărâmicios încât este foarte greu de modelat (devine o adevărată aventură întinsul şi porţionatul său). De aceea, la al doilea rând de tarte am schimbat aluatul brisee cu cel de quiche.

Tepanada de măsline negre se prepară din 200 g măsline negre fără sâmburi, 3 linguri de ulei de măsline, 3 căţei de usturoi daţi prin presă şi puţină zeamă de lămâie. Se pun în blender şi se amestecă câteva secunde. Nu trebuie să pasaţi de tot măslinele, ci ar fi de preferat să le lăsaţi bucăţi mai mari. Pasta o puteţi folosi şi la alte preparate şi o puteţi păstra în frigider închisă într-un borcan cu capac.

bol cu tepanada

Odată sărit acest hop, într-un bol punem iaurtul grecesc, un ou întreg, 6 linguri de lapte, sare şi piper şi verdeţurile de care vorbeam anterior. Eu am pus mărar, pătrunjel, busuioc şi oregano, căţelul de usturoi dat prin presă şi am amestecat uşor ingredientele, ca să rămână un amestec mai grosier. Se umplu formele cu o lingură de amestec de pastă de măsline şi această compoziţie şi se dau la cuptor pentru aproximativ 20 minute sau până se rumenesc uşor deasupra.

aperitiv grecesc cu iaurt si ierburi 2

Este o combinaţie foarte interesantă de arome delicioasă. Atenţie! se termină repede.

Later edit: mi-am dat seama târziu că am uitat să vă spun şi despre mini quiches. Practic am făcut aluatul pentru quiche, cel cu făină, unt, ou şi lapte şi l-am pus în formele de tarte. Cam umplutură ama avut kaiser, ciuperci, spanac, o jumătate de ceapă, mozzarella, smântână lichidă, un ou, sare şi piper. Au ieşit minunate, iar aluatul este de departe preferatul meu deoarece nu se rupe şi se întinde şi modelează uşor. Din păcate, în toiul pregătirilor, nervii transportului şi aranjatul mesei nu am mai avut răgaz pentru a poza vasul cu tarte. Important este că au fost un adevărat succes şi s-au mâncat cât ai clipi din ochi. Eu am apucat doar să împart una la degustare când le-am scos din cuptor pentru că dacă nu ai răbdare să se răcească puţin, se întâmplă tot felul de minuni.

 

 

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment